Pácolt őzgerinc, erdei csiperkés barnamártással és burgonyafánkkal

2014. december 26. 21:09 - gasztropocak

 

Idén karácsonykor különleges menüvel készültem a családnak. Főételként őzgerincet tálaltam barnamártással és burgonyafánkkal.

Lássuk hogy készült!

Hús:

  • 1 kg őzgerinc(természetesen kicsontozva)
  • fokhagyma
  • vöröshagyma
  • bors
  • cukor
  • koriander
  • mustármag
  • kakukkfű
  • sárgarépa
  • szegfűbors
  • babérlevél
  • borókabogyó
  • rozmaring
  • víz
  • olívaolaj

 

Először is az aláhúzással jelölt fűszereket és zöldségeket összekeverjük (értelem szerűen a zöldségeket apróra szeljük) és 8 dl vizet felforralva 15 perc alatt páclevet főzünk belőle. (érdemes meghagyni egy kicsit későbbre a hús megszórásához) Ha kész, hagyjuk teljesen kihűlni.

Közben az őzgerincet ujjnyi vastag szeletekre szeljük. A kihűlt páclevet egy tálba öntjük majd belehelyezzük a húsokat, hogy mindet ellepje. Lezárjuk és 3 napra a hűtőbe tesszük.

Ha eljött a nagy nap, szedjük ki a pácléből és tegyük a szeleteket tepsibe vagy jénai tálba. Öntsük le egy kis olívaolajjal és ha marad még egy kis fűszerkeverékünk akkor szórjuk meg vele.

Fedjük le alufóliával és tegyük be a sütőbe 2 órára (180 C). Ha már finom omlós a hús, szedjük le a fóliát és légkeveréssel pirítsuk meg egy nagyon picit a tetejét (10 perc)!

 

Burgonyafánk:

  • 30 dkg héjában főtt, hámozott, összetört burgonya
  • 30 dkg rétesliszt
  • 2 tojás sárgája
  • 1 dl langyos tej
  • 2 dkg friss élesztő
  • 1 mk őrölt szerecsendió
  • őrölt bors
  • 1 tk só

 

Futtassuk fel az élesztőt majd adjuk hozzá a burgonyához, a liszthez és a tojáshoz meg a többi hozzávalóhoz. Lágy tésztát gyúrunk belőle és kinyújtjuk kb ujjnyi vastagra. Ez után 4-5 cm -es adagokat szaggatunk, majd hagyjuk őket megkelni (kb 2 óra). Ha kész forró olajban pár perc alatt készre sütjük.

 

Barnamártás:

  • 5 nagyobb fej csiperke gomba
  • kn 8 dl víz
  • 50 dkg vegyes zöldség (friss vagy fagyasztott)
  • 1 tk dijoni mustár
  • 2 ek sima mustár
  • 4 ek 100%-os paradicsomlé
  • bors
  • 2 dkg liszt

 A zöldségeket 15 perc alatt megfőzzük a vízben (sózzuk, borsózzuk). Ez után leszűrjük, nekünk csak a leve kell. 

Egy lábosban megpirítjuk a gombát, majd adunk hozzá egy csepp olívaolajat. Utána mehet bele a paradicsomlé és a liszt. Ezt követően jöhet a kétféle mustár. Hozzáöntjük a leszűrt levünket is. 15-20 perc alatt készre főzzük. (kellemesen sűrűre) 

Mennyei vacsora!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztropocak.blog.hu/api/trackback/id/tr547013017

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása