Idén karácsonykor különleges menüvel készültem a családnak. Főételként őzgerincet tálaltam barnamártással és burgonyafánkkal.
Lássuk hogy készült!
Hús:
- 1 kg őzgerinc(természetesen kicsontozva)
- fokhagyma
- vöröshagyma
- bors
- cukor
- koriander
- mustármag
- kakukkfű
- sárgarépa
- szegfűbors
- babérlevél
- borókabogyó
- rozmaring
- víz
- olívaolaj
Először is az aláhúzással jelölt fűszereket és zöldségeket összekeverjük (értelem szerűen a zöldségeket apróra szeljük) és 8 dl vizet felforralva 15 perc alatt páclevet főzünk belőle. (érdemes meghagyni egy kicsit későbbre a hús megszórásához) Ha kész, hagyjuk teljesen kihűlni.
Közben az őzgerincet ujjnyi vastag szeletekre szeljük. A kihűlt páclevet egy tálba öntjük majd belehelyezzük a húsokat, hogy mindet ellepje. Lezárjuk és 3 napra a hűtőbe tesszük.
Ha eljött a nagy nap, szedjük ki a pácléből és tegyük a szeleteket tepsibe vagy jénai tálba. Öntsük le egy kis olívaolajjal és ha marad még egy kis fűszerkeverékünk akkor szórjuk meg vele.
Fedjük le alufóliával és tegyük be a sütőbe 2 órára (180 C). Ha már finom omlós a hús, szedjük le a fóliát és légkeveréssel pirítsuk meg egy nagyon picit a tetejét (10 perc)!
Burgonyafánk:
- 30 dkg héjában főtt, hámozott, összetört burgonya
- 30 dkg rétesliszt
- 2 tojás sárgája
- 1 dl langyos tej
- 2 dkg friss élesztő
- 1 mk őrölt szerecsendió
- őrölt bors
- 1 tk só
Futtassuk fel az élesztőt majd adjuk hozzá a burgonyához, a liszthez és a tojáshoz meg a többi hozzávalóhoz. Lágy tésztát gyúrunk belőle és kinyújtjuk kb ujjnyi vastagra. Ez után 4-5 cm -es adagokat szaggatunk, majd hagyjuk őket megkelni (kb 2 óra). Ha kész forró olajban pár perc alatt készre sütjük.
Barnamártás:
- 5 nagyobb fej csiperke gomba
- kn 8 dl víz
- 50 dkg vegyes zöldség (friss vagy fagyasztott)
- 1 tk dijoni mustár
- 2 ek sima mustár
- 4 ek 100%-os paradicsomlé
- só
- bors
- 2 dkg liszt
A zöldségeket 15 perc alatt megfőzzük a vízben (sózzuk, borsózzuk). Ez után leszűrjük, nekünk csak a leve kell.
Egy lábosban megpirítjuk a gombát, majd adunk hozzá egy csepp olívaolajat. Utána mehet bele a paradicsomlé és a liszt. Ezt követően jöhet a kétféle mustár. Hozzáöntjük a leszűrt levünket is. 15-20 perc alatt készre főzzük. (kellemesen sűrűre)
Mennyei vacsora!