A legfinomabb madártej

2014. november 30. 21:59 - gasztropocak

00_1.jpg

Kis adagban felesleges is nekiállni! :)

Hozzávalók:

  • 2,5 liter tej
  • 15 tojás
  • (tejszín)
  • szegfűszeg
  • porcukor
  • kristálycukor
  • vanilincukor
  • 2 db vaníliarúd

Összesen kb 2,5 liter tejre és 15 (vagy több) tojásra lesz szükség. Annál jobb minél zsírosabb a tej, ha van itthon tejszínt is szoktam bele tenni, sokkal selymesebb az íze.

2 liter tejet felteszünk forrni, 6-8 db egész szegfűszeggel. Amíg felforr, a tojásokat szétválasztjuk, külön a sárgáját és a fehérjét. Nem lesz szükség az összes fehérjére, kb. a fele elég. A legjobban akkor felverhető, ha a tojások szobahőmérsékletűek. Mixerrel magas fokozaton verjük, közben adagoljuk hozzá a porcukrot, ízlés szerint 2-3 evőkanállal. Állítólag egy csepp ecettől szép fényesek lesznek, ezt sosem próbáltam még, bizarrul hangzik. Amíg verjük, míg kemény nem lesz. A forró tejbe szaggatjuk evőkanállal, fedő alatt főzzük 1-1 percig mindegyik oldalát, majd lecsepegtetjük, egy tálba tesszük. Én ilyenkor szoktam kiszedni a szegfűszegeket is, mert nem szeretek szürcsölés közben összefutni vele. 

Én ez a művelet után le szoktam zárni a gázt a tej alatt.

A tojássárgákat, 2 vaníliarúd kikapart belsejével, ízlés szerint cukorral (sosem mérem, nem tudom mennyit teszek bele, csak megborítom a cukros bödönt), vanilin cukorral, ha nem lenne elég vaníliás akkor vaníliaaromával összekeverem. Olvastam olyan receptet is, amelyben reszelt citromhéjat is ajánlanak hozzá, próbáltam olyan verzióban is, de nem volt az igazi. Amikor nagyjából elolvadt a cukor (nem fog az összes) felöntöm kicsit langyos tejjel, a maradék kb fél literrel. Közben megkóstolgatom, elég édes-e. Ha nem, pótolom a cukrot. 

Eközben már kicsit lehűlt a tej, sőt az a jó ha már nem forró, mert ha a forró tejbe beleöntöm a tojásos trutyit akkor kicsapódik a tojás és nem lesz szép a madártej. (De finom lesz attól még!!) Keverés közben beleöntöm a felvert tojássárgás lötyit, kicsit alágyújtok még, folyamatos (!!!) keverés mellett. Ennyi tejhez nem sok ez a tojás, nem fog besűrűsödni, ahhoz kb 20-22 tojás kéne. Ha kész, beleteszem a fehérjegaluskákat, és ha kihűlt hideg helyre teszem, és pár óra múlva már kanalazható is. :) 

 

Szólj hozzá!
Címkék: Egyéb Madártej

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztropocak.blog.hu/api/trackback/id/tr196946793

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása