Egyik kedvenc levesünket főztem a hétvégén! Sokféle verzióját hallottam már, de én így szoktam csinálni.
Kell hozzá pár dolog, de megéri:
- leveszöldség
- hagyma
- fokhagyma
- cukorborsó
- gomba
- só, bors
- vegeta, petrezselyem
- csirkemell filé
- csirkemáj
- fél citrom
- 1 dl tejszín
- 1 dl tejföl
- tárkony
Én ebből mindig nagy adagot csinálok, mert napokig szívesen esszük.
Így hát előkapom az egyik legnagyobb lábosomat és megpirítok benne 2 normál fej hagymát, 1-2 gerezd fokhagymával és az apróra vágott leveszöldséggel.
Néhány perc után beleteszem a gombát is, sózom, borsózom és kicsit összeforgatom, majd még egy-két percig együtt pirítom.
Ezután beleteszem a felkockázott csirkemellet (én kb 40 dkg -ot szoktam egy nagy adag leveshez), felöntöm vízzel és hagyom főni.
Eközben megszórom vegetával és friss petrezselyemmel. Néha picit megkeverem. Idő közben beleteszem a cukorborsót is.
Ha puhára főtt a husi beleteszem a felszeletelt csirkemájat (szintén kb 40 dkg) és tovább főzöm.
Amikor a máj is szépen átfőtt, beleteszem a tejszínt, a tejfölt, egy kis tárkonyt és egy fél citrom levét. Ezt jó alaposan összekeverem!
Néhány perc összefőzés után kész is vagyunk!
Mi nagyon szeretjük a levesben, ahogy feleségem mondaná a "felhőt" amit 2 db tojásból kb 10 dkg olvasztott margarinból, búzadarából és egy kis petrezselyemből kutyulok össze. Ezt a masszát puhára, de nem túl nyúlósra dolgozom össze és a forrásban lévő levesben 2-3 perc alatt készre főzöm.
Nekünk így teljes a legényfogó! :