Erdélyi kürtőskalács

2014. október 26. 16:19 - gasztropocak

IMG_0185.jpg

IMG_0180_.jpg

Egy barátomnál jártam nemrég. Ha hiszitek ha nem van egy igazi 60 -as évekbeli erdélyi kürtőskalácssütő szettje.

Ami kellett hozzá a megfelelő eszközökön kívül:

  • 1 kg liszt
  • 1 tojás egészben
  • 3 tojássárgája
  • 5 kanál porcukor
  • 10 dkg vaj
  • 3 dkg élesztő
  • 8 dl tej

 A beszóráshoz és a kenéshez:

  • 15 dkg cukor
  • 15 dkg vaj
  • 10 dkg apróra vágott dió

 

A tészta alapanyagaiból nagyon finom, a fánkénál keményebb tésztát dagasztunk, ruhával letakarjuk, és 1 órát kelesztjük meleg helyen.

A már megkelt tésztából egy kistányérnyi adagot kiveszünk, és lisztezett deszkán ujjnyi széles csíkokat sodrunk egy hosszban, és a sütőfára tekerjük, ujjunkkal lelapítjuk, hogy a tészta mindenütt összeérjen. 

A fahengert az égő parázs felett lassan sütjük. Amikor kezd egyenletesen pirulni, olvasztott vajjal bekenjük, és szűrön keresztül a porcukrot rászórjuk minden oldalára, mely a sütéstől szép barnára karamellizálódik. 

Ízlés szerint darált/őrölt dióval is ízesíthetjük.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztropocak.blog.hu/api/trackback/id/tr246834631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása