Egy barátomnál jártam nemrég. Ha hiszitek ha nem van egy igazi 60 -as évekbeli erdélyi kürtőskalácssütő szettje.
Ami kellett hozzá a megfelelő eszközökön kívül:
- 1 kg liszt
- 1 tojás egészben
- 3 tojássárgája
- 5 kanál porcukor
- 10 dkg vaj
- 3 dkg élesztő
- 8 dl tej
A beszóráshoz és a kenéshez:
- 15 dkg cukor
- 15 dkg vaj
- 10 dkg apróra vágott dió
A tészta alapanyagaiból nagyon finom, a fánkénál keményebb tésztát dagasztunk, ruhával letakarjuk, és 1 órát kelesztjük meleg helyen.
A már megkelt tésztából egy kistányérnyi adagot kiveszünk, és lisztezett deszkán ujjnyi széles csíkokat sodrunk egy hosszban, és a sütőfára tekerjük, ujjunkkal lelapítjuk, hogy a tészta mindenütt összeérjen.
A fahengert az égő parázs felett lassan sütjük. Amikor kezd egyenletesen pirulni, olvasztott vajjal bekenjük, és szűrön keresztül a porcukrot rászórjuk minden oldalára, mely a sütéstől szép barnára karamellizálódik.
Ízlés szerint darált/őrölt dióval is ízesíthetjük.