Aranygaluska vanília öntettel

2014. szeptember 04. 19:57 - gasztropocak

IMG_0438.jpg
IMAG0193[1].jpg

A tésztához:

  • 65 dkg liszt
  • 3 tojás sárgája
  • kb.: 0.5 l tej
  • 1 evőkanál cukor
  • 5 dkg margarin (lágy)
  • 2 dkg élesztő
  • dió-porcukor a szóráshoz
  • olvasztott margarin a mártogatáshoz

 

Az öntethez:

  • 8 dl tej
  • 8 dkg porcukor
  • 2 tojássárgája
  • 4 dkg liszt
  • 1 rúd bourbon vanília
  • 1 evőkanál vaj

 

Futtassuk fel az élesztőt langyos tejben egy kávéskanál cukorral.
A tojást, a tejet, a cukrot, a lisztet és a margarin tegyük egy kelesztő tálba és adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt, majd géppel jól dolgozzuk össze. 
Ez után pihentessük amíg a duplájára kel. Ha megkelt, olajos deszkára borítsuk ki majd szépen nyújtsuk ki. Ez után jöhet a pogácsa szaggató. Szaggassuk ki majd mártsuk bele olvasztott margarinba és porcukorral kevert darált dióba. Az így elkészült darabokat tegyük egymásra egy kivajazott jénai tálba. Ha kész a tetejére pöttyintsünk még egy kis olvasztott margarint és mehet az előmelegített sütőbe 180 fokra. Ha szépen feljött és aranybarnára sült elkészültünk. :)

Mindeközben készítsük el az öntetet.

Először is elmondom, hogy én dupla adag öntetet szoktam csinálni mert jó sok vaníliával szeretem az aranygaluskát. Szóval ha gondoljátok duplázzátok meg ti is az adagot.

Na, a vaníliát hosszában kettévágom, a belsejét kikaparom. A vanília héját és kikapart velőjét a tejjel felforralom. A porcukrot, a tojássárgáját és a lisztet kikeverem, felöntöm a vaníliás tejjel, újra felforralom és leszűröm. Ha kész a végén a vajjal montírozom. Hűlés közben kevergessük, hogy igazán selymes legyen. 

Jó étvágyat!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztropocak.blog.hu/api/trackback/id/tr466670627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása