A tésztához:
- 65 dkg liszt
- 3 tojás sárgája
- kb.: 0.5 l tej
- 1 evőkanál cukor
- 5 dkg margarin (lágy)
- 2 dkg élesztő
- dió-porcukor a szóráshoz
- olvasztott margarin a mártogatáshoz
Az öntethez:
- 8 dl tej
- 8 dkg porcukor
- 2 tojássárgája
- 4 dkg liszt
- 1 rúd bourbon vanília
- 1 evőkanál vaj
Futtassuk fel az élesztőt langyos tejben egy kávéskanál cukorral.
A tojást, a tejet, a cukrot, a lisztet és a margarin tegyük egy kelesztő tálba és adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt, majd géppel jól dolgozzuk össze. Ez után pihentessük amíg a duplájára kel. Ha megkelt, olajos deszkára borítsuk ki majd szépen nyújtsuk ki. Ez után jöhet a pogácsa szaggató. Szaggassuk ki majd mártsuk bele olvasztott margarinba és porcukorral kevert darált dióba. Az így elkészült darabokat tegyük egymásra egy kivajazott jénai tálba. Ha kész a tetejére pöttyintsünk még egy kis olvasztott margarint és mehet az előmelegített sütőbe 180 fokra. Ha szépen feljött és aranybarnára sült elkészültünk. :)
Mindeközben készítsük el az öntetet.
Először is elmondom, hogy én dupla adag öntetet szoktam csinálni mert jó sok vaníliával szeretem az aranygaluskát. Szóval ha gondoljátok duplázzátok meg ti is az adagot.
Na, a vaníliát hosszában kettévágom, a belsejét kikaparom. A vanília héját és kikapart velőjét a tejjel felforralom. A porcukrot, a tojássárgáját és a lisztet kikeverem, felöntöm a vaníliás tejjel, újra felforralom és leszűröm. Ha kész a végén a vajjal montírozom. Hűlés közben kevergessük, hogy igazán selymes legyen.
Jó étvágyat!