Ma este különleges vacsorával kedveskedtem a családnak. Sajnos a környéken elég szegényes a kínálat sushi hozzávaló ügyben, ezért egy egyszerű verziót készítettem.
Hozzávalók:
- 1 cs Nori lap
- 25 dkg sushi rizs
- 3 ek rizsecet
- só
- uborka
- wasabi szósz
- szójaszósz
- 20 dkg friss lazacfilé
- uborka
- 1 csomag rákos surimi
Elkészítés:
625 ml forrásban lévő vízbe szórom a sushi rizst. Lefedjük és 10 perc alatt készre főzzük. (akkor van kész, amikor felszívta az összes vizet)
Idő közben felszeljük az uborkát. A lazacot is vékony szeletekre vágjuk.
Ha kész a rizs, félre tesszük hűlni. Közben fokozatosan hozzáadagoljuk a rizsecetet és egy kevés sót.
Ha kihűlt, kb 3 evőkanállal szétterítünk a Nori lapon. Hosszában rátesszük az uborkát és a lazacot, majd (esetleg bambusztekercs segítségével) óvatosan feltekerjük ügyelve arra, hogy ne nyomjuk szét, mégis egyenletesen szétterüljön az elejétől a végéig.
Ha kész vagy, óvatosan szeld fel kb egyforma darabokra és ízlés szerint helyezd el a tányéron.
Kész is a maki.
Készíthetsz surimivel vagy rákkal töltöttet is hasonló módon.
A maradék rizsből kézzel nigirit készítünk, mely rizsből és lazacból áll hosszában elhelyezve. (esetleg vékonyra szelt Nori lappal összefogatható)
Ízlés szerint helyezzük el a tányéron és tegyünk mellé egy kis szója- és wasabi szószt.
Jó étvágyat.